Ko smo mi?

Kamenorezačka radnja Cerjanče se oslanja na iskustvo predaka i začetnika imena Cerjanče. Iz toga možemo da obećamo da kamenorezačka radnja Cerjanče Vaše ideje pretvara u stvarnosti oblikovane u kamenu, rešenjima u građivini, sektor sečenja i obrade kamena što dokazuju brojni objekti u Nišu i okolini koji su osmišljeni i odrađeni u kamenorezačkoj radnji Cerjanče.

Za vaše neobične nerešive zahteve vezane za sečenje, obradu i oblikovanje kamena K.C upošljava vredne radnike – stručnjake u gradjevinarstvu, arhitekte koji izlaze svakom zahtjevu naručiocu naših proizvoda.
Obeležje na grobnom mestu gde počivaju naši najmiliji je sveto mesto koje nikako nepripada ljidima majstorima koji nisu dorasli takvim izazovima.Pod izazovima se smatra:

  • Stručnost
  • Geometrijsta kultura
  • Osečaj za lepo
  • Tačnos
  • Pecizost
  • Kultura ponašanja
  • Reference

O stručnosti bih naveo kao činjenicu da:
C.K upošljava ljude koji su stručni u okvirima sečenje i obrada kamena. Do tih ljudi se dolazi vrlo teško jer ne postoji škola za ovu oblast. Nešto slično i približno iz ove oblasti su keramičari gde nimalo nije dovoljno za osposobljavanje radnika za obavjanje posla iz ove oblasti. S obzirom da se vlasnik C.K bavi ovim poslom dugi niz godina, a i njegovi preci su se bavili tim poslom, ima mogućnost preko unije starih zanata da osposobljava ljude koji su nadareni za ovaj posao jer  “kamen ima dušu“.

Budućnost C.K je u sinovima koji su od malih nogu uz dede starog C.K koji su upoznati sa svim segmentima sečenje i obrada kamena ispisivanje slova i inicijala na kamenu crtanje umetničkih slika na kamenu i porcelanu.Budućnost je u kamenu jer “kamen ima dušu“.

Geometriska kultura je nešto što mi u C.K vodimo računa da matematika nije presudna da obrada kamena bude lepa.
Vođeni ogromnim iskustvom mnogo puta se ispostavilo da dijagonala mora da se podudara sa vertikalom da bi komad kamena bio to što mi očekujemo od njega, to je da “kamen ima dušu“.

“Kamen je božanstvo. Kamen je nešto najlepše što nam je Bog podario. Zamislite da nije bilo kamena, ne bi bilo Mikelanđela. Da nije antičkog mermera, ne bi bilo Akropolja. Sve što je za sva vremena i sve što je poezija skulpturska, to je napravljeno u kamenu. Sve je ostalo zamena i to neuspela zamena.”